- This topic is empty.
-
AutoriusĮrašai
-
2008 13 spalio @ 19:12 #151669Blocha
Sveika Lietuva.
Kažkaip man senos temos sudėtis nepatiko – atidarau naują, tikiuosi padės, ir mes skaitysime ir rašysime apie skraidymus.
Vakar grįžome iš Turkijos, pasistengsiu pateikti trumpą ataskaitą.
Važiavome ilgesniam, nei įprastai, laikotarpiui – dviem savaitėm, todėl suspėjome daug ką nuveikti ir, deja, daug ką pamatyti… Bet iš eilės:
Buvome mes 24-ese, iš kurių 16 pilotų. 5 žmonės važiavo tik vienai savaitei, labai gaila, guys, su jumis tikrai butu linksmiau antrą savaitę. Grupė gavosi šį kartą gerai subalansuota, patyrė senukai „pastrojino“ jaunimą ir privertė beveik visą grupę pradėti dieną 7-00 baseine (Marijonas), o jaunimas savo pavyzdžiu užvedė senukus neskraidyti zonoje plokščiai, o daryti ore triukus, kurių tie net neplanavo.
Pirmos 4 dienos – kaip visada – SIV-kursas. Nuo lengvesnių pratimų ėjome link sunkesnių be ypatingų nuotykių, išskyrus keletą lengvai patemptų rankų (kiek atsimenu Leo, Lioška, Dimka) – turbūt labai stengėsi. Reikia prisiminti ir labai rimtą atvejį su Dima – pateko į autorotaciją su twist‘u ir nesugebėjo ištraukti atsarginio parašiuto! Anot jo dėl perkrovos parašiutas užsiblokavo pakabos konteineryje po kojomis. Konteineris – „šachtos“ pavidalo, be atsidarančių apatinių „lapų“. Dimka užgriebė galines eiles virš twisto ir išvede sparną į tiesų skrydį, kada ir išsisuko iš twisto. Šaunuolis. O mums pamoka – tikrinkime savo pakabų konteinerius ir simuliuojant perkrovą!
Kadangi įspūdžių ir adrenalino visiems užteko, tai 5 dieną praleidome ramiai – skraidėme termikuose, ilsėjomės, o kai kas važiavo į „chaliavną“ ekskursiją – mūsų viešbutis pasišiukšlino pirmą dieną (neapgyvendino laiku) ir Giedrė išspaudė iš TEZ-turo papildomus bonusus.
Oj, kaip mes pasveikinome Dimką su gimtadieniu! Jis buv atvestas su užrištom akim prie katerio ir skrido su apvaliu parašiutu – parasailing. Matytumėte jus, kaip jis bandė surasti šio daikto valdymą!
Toliau grupė išsiskyrė. Vieni nuvažiavo į 2 dienų ekskursiją į Pamukkalė ir Efesą. Mums labai pasisekė – buvo nuostabus TEZ-turo gidas, kuris nesustodamas prakalbėjo 2 dienas ir, kaip pasakė Leonardas – paliko galvose šiokį-tokį Turkijos supratimą. Kitą kartą būtinai pasinaudosime juo paslaugomis. Dar 3 žmonės nuvyko 3 dienom mokytis nardyti, trečią diena prie jų prisijungę ir kiti, ko pasėkoje mes turime keletą pirmą kartą buvusių po vandenio pilotų (Leo, Rička, Marijonas – nieko nepamiršau?) ir 3 žmonės gavo Open Water Diver PADI-licencijas (Lioška, Tadas, Blocha). Para-maniakai, praleido dieną ore, Oludenize.
Sekančią dieną – vėl Oludenizas, skraidymai termikuose ir „darbas“ zonoje. Šios dienos herojumi tapo Risto: šlifuodamas „kovinį apsisukimą“ į 180 laipsnių, jis ne laiku pristabdė sparną abiem rankom, perėjo į parašiutavimą ir nevaldomą negatyvą, atleido klevantas, kai sparnas buvo už nugaros ir gavo galingą sparno nerimą sau po kojomis, kurio nepristabdė. Pateko į sparno konsolę (saldainis), ištraukė abiem rankom (!) atsarginį parašiutą ir išmetė į prošvaisą. Ačiū Dievui ir parašiutas išsiskleidė greitai ir kateris buvo laiku.. Risto sako, kad viskas vyko per greitai ir į nerimą jis tiesiog nespėjo sureaguoti.
Turiu atžymėti stebuklingą mūsų suomio psichiką – išlipęs iš katerio jus jau buvo ramus ir, išanalizavęs klaidas, patenkintas savimi (išgyvenęs!), o jo instruktorius visą likusią dieną bandė drebančiom rankom pataikyti degtinės stikline į burną…
Trečiadienį palikome Oludenizą (išskyrus maniakus, žinoma) ir nuvarėm paskraidyti maršrutus į naują mums vietą – Uzumlu. Turėjome gidą – labai gerą pilotą-turką, kuris paaiškino mums šios vietos ypatumus. Oras buvo visai neblogas, vieta pasirodė labai įdomi ir perspektyvi skriejimui ir maršrutams – praleidome nuostabią dieną ir pailsėjome nuo Babadago.
Kitą dieną mes vėl varom kitur – mūsų planuose 3000m kalnas kitame slėnio krašte – Akta. Deja mums nepavyko užvažiuoti ant pačios viršūnės – kelias tapo beveik nepravažiuojamas. Teko startuoti iš m-d 2200m. Sąlygos buvo abejotinos, todėl naujokai neskrido (Kostia turbūt ilgai man tai prisimins). Startavome trise – dar Lioška ir Virgis, ir nusprendėme varyti i Saklikent kanjoną „savo eiga“. Ką pasakyti.. taip įdomiai (kartais ir baisoka) ir su tokiais vaizdais aš Turkijoj dar neskraidžiau! Atskridome visi skirtingais keliais iki tikslo ir dar trynėmės kartu su ereliais prie įėjimo į kanjoną, kol neatsibodo (kas buvote Saklikente – ar atsimenate tą nuostabią sieną?). Po tradicinio įlipimo į kanjoną, šlapi, purvini ir laimingi, pabaigėm šia ilgą dieną upėtakių fermoje Yakapark.
Penktadieni – Oludenizas – jau kaip ir pasiilgome. Skraidome dieną, kaip įprastai, o vakarui numatytas skrydis iš Babadago į Kayakoy kaimą – „na barana“. Užvažiuojame 17val į viršutinę startavietę ir matome visą para-bendruomenę virš viršūnės galingiausiame termike! At ir paskriejome! Po to buvo ilgas perskridimas į paliktą miestą. Nors Volkovo grupės daro tai reguliariai, ir tuo metu radio eteris pilnas šaukimu „Oj nedaskrendu! Oj kur skristi?“, lietuviams tai buvo nauja atrakcija. Visi nuskrido ir nusileido sėkmingai, na o kiek buvo tą vakarą išgerta naminio vyno ir rakijos, ir kaip mes važiavome namo ir ką darėme namie – patylėsime
.
Šeštadienį – paskutinę dieną – pirmam skrydžiui atsikėlė jau ne visi. Per antrą skrydį aš pagaliau įstojau į „parašiutininkų“ klubą, ir atvežtas Tado tandemu į zoną, sėkmingai iššokau iš D-bag‘o.
Kaip nekeista, mes nespėjome visko, ką aš planavau. Pvz neblogai butu nuvažiuoti į raftinga, kuris visai nepasibaigė dėl pastatytos užtvankos Dalaman upėje, kaip mums sakė. Be to XC-skraidymas Turkijoje, kaip ir buvo laukiama, turi milžinišką potencialą. Todėl sekantį kartą pavasarį mūsų laukia atskira programa pilotams-maršrutininkams –2 dienų para-kempingas Uzumlu slėnyje, maršrutai nuo Aktos, kelionė i Denizli – viskas ką tik spėsime po SIV-kurso. Ir aš manau, daug kas norėtu prisijungti prie būtent šios kelionės dalės, nedalyvaujant SIV‘e.
Tikiuosi, kiti šios kelionės dalyviai irgi pasidalins savo įspūdžiais.
Dėję teko matyti ir labai nemalonių dalykų, apie tai skaitykite pilotų forume.
Blocha
ARCUS2008 14 spalio @ 05:14 #178912Georgas>>Oj, kaip mes pasveikinome Dimką su gimtadieniu! Jis buv atvestas su užrištom akim prie katerio ir skrido su apvaliu parašiutu – parasailing. Matytumėte jus, kaip jis bandė surasti šio daikto valdymą!
Sadistai
G.
2008 14 spalio @ 09:49 #178918KastytisSveiki,
Esu šviežiai keptas čiainikas. Forumą skaitau intensyviai, o rašau pirmą kartą. Tad visos situacijos labai aktualios.
Norėčiau pasiūlyti mokyklos instruktoriams susikviesti skraidūnus, pasidalinti įspūdžiais su kitais ir panagrinėti situacijas.2008 14 spalio @ 12:17 #178924BlochaSekančių dvejų savaičių bėgyje paskelbsime klubo susirinkimą, kuriame pasidalinsime įspūdžiais apie Turkiją ir parodysime foto-video.
Blocha2008 15 spalio @ 08:31 #178958sssvajoklistiek ilgai laukti?
2008 15 spalio @ 08:49 #178961BlochaSiūlau apie Turkija ir SIV rašyti šitoje temoje, nes senos „Oludeniz-2008-09“ temos vidurys „smirda“. Galima naujai rašytus postus perkelti čia.
Vakar su Stepanu padarėme filmuką,kaip įlipti į pakabą, neprisisegus diržų, tikiuosi greitai atsiras nuoroda bendrame forume. Norite daugiau sužinoti apie įvykius ant Babadago ar padiskutuoti apie tai – prašome į pilotų forumą.Trumpi atsakymai:
Artistui:
Stasiuk, man patiko tavo analogija su mokymais plaukti. Tik šitą analogiją naudojant, SIV yra m-d toks procesas: Tėvelis atveda sūnų už rankos ant kranto: “štai žiūrėk, vaikelį – tai vanduo.. o dabar pabandysime įkišti kojytę.. o dabar iki juosmens.. ne baisu? Ok, dabar biški paplaukiosime.. gaunasi? Tada eikime per tą tiltuką ir pabandysi PATS nuo jo nušokti ir išplaukti.. Tu padarei tai, SIV praeitas – šaunuolis! Jei teko tavęs ištraukti – ok, einame ant kranto dar mokytis. Nenori mokytis? Bijai šokti? Ok, tada laikykis nuo to tilto kuo toliau – jis NE TAU.
O dažnas lietuviams variantas atrodo taip: einate jus su tėvu nuo kranto iškart per tiltą, ir abu vieningi, kad nereiktu į tą vandenį šokti juk tu plaukti nemoki, reakcija neypatinga, pas tėvus vienintelis, gali ir neišplaukti, gal kaip nors ir be vandens pragyvensi, na o jei ir nukrisi – “togda i razberemsia”- ilgametė tiltu vaikščiojimo patirtis būtinai padės. Be to, priduria tėvas, ir brangus tas malonumas – traukti tavęs iš vandens ir drabužius skalbti-džiovinti..
O Liotcikas, pvz. su kitom mintimis per tiltą eina: “nafig man mokėti plaukti, jei aš kuo puikiausiai moku tiltuku eiti ir net ne svyruoju? Ne planuoju aš į tą vandenį! O jei ir nukrisiu, tai žinau kad reikia riekti “Help! Rescue! Help!” – pagal viską 99% atvejų padeda.Liotcikui:
Tu, Dariau, esi savo senos nuomonės įkaitas – jokių instruktorių, mokymų ar kokių ypatingų figūrų nei man nei kitiems nereikia. Kaip žmogus nuoseklus, tu priverstas visada savo nuomonę ginti, ir nepastebi, kaip beveik kiekvieną kartą darai man gerą reklamą. Pvz. dėl frazės “jei bus kaklaraištis – išmesiu zapaskę” žvengia pusė para-tusovkės, kurie SIVose buvo ir tų kaklaraiščių turėjo daugiau, nei pirštų ant rankų. ..„full-stall‘o nežadu daryti“.. iš tikrųjų, kam jis reikalingas?.. O kodėl tu “didelės ausys“ moki daryti?? (Oj, o gal nemoki?) Juk parasparnis ir be jų gerai skrenda! O situacijos, kada “ausys” reikalingi, visada (teoriškai) galima išvengti!
Rašyk, Dariau, nesustok – iš manės komisiniai – nes visada atsiras smalsuolių, kurie norės sužinoti, kam ir kada reikalingas full-stall.
Amen.Blocha
ARCUSP.S. Tarp kitko apie kainas. Šis SIV buvo paskutinis už 170 eur – man atsibodo būti absoliučiai pigiausiu instruktoriumi Oludenize. Kadangi įtariu, kad nesu blogiausias – nuo kito pavasario ARCUS’o SIV kainuos 200-250 eur.
2008 15 spalio @ 09:11 #178962karolisNu Blocha, … uz tokia zveriska kaina turesi VISUS ismokyti kaip daromas saldainis…
2008 15 spalio @ 09:26 #178963sieroKaroli, tu apie kuri saldaini kalbi? Jei apie šokoladini, tai galesim tau paaiskinti kaip jis daromas
2008 15 spalio @ 14:32 #178971liotcikZenia, labai smagu kad nedarau antireklamos, as to ir nesiekiu. Mes tik diskutuojam.
Liotcikas turi pakankamai patirites del to diskutuoja ir zino kokie rezimai pasitaiko gyvenime, o kokie egzistuoja daugiau teorijoje, skrides rimtesnem salygom nei dauguma SIV’ininku.
Asys ir B-stall, deep spiral yra vaiku zaidimai, juos dariau virs zemes savo pirmo sezono pradzioj
Jei nezinojot tai USHPA reikalauja ausu, taip pat skridimo tiesiai su nulauzta viena ausim is naujoku (p2 kas yra zemesnio lygio pilotas nei parapro3) be jokiu SIV.
Del kaklairaiscio, visu pirma kokia tikimybe kad as ji pasigausiu? 1 is 1000. Is vis neapsimoka del to net burnos ausint, nekalbant apie vaziavima iki Turkijos. (mazi kaklaraisciai taisomi be stall, o paprasciausiai islaikant krypti ir traukian uz “stabilos” t.y. krastines stropos – tam nereikia siv’o)
Dar karta sakau pasiskaitykit DHV statistika ir matysit.
As siulau kalbet apie bendra sauguma, o ne apie tai kas kokius triukus moka atlikt, ar kokiu vykruntasu galima is mokt per SIV’a. Juk SIV lyg ir turetu but skirtas padidint saugumui, ar ne?
Man atrodo Zenios pilotai turi pakankankamai ir ziniu, ir geros irangos, ir igudziu, bet su poziuriu – problemos. Ta puikiai demonstruoja pasakymas:
“Pvz. dėl frazės “jei
> bus kaklaraištis – išmesiu zapaskę” žvengia pusė
> para-tusovkės, kurie SIVose buvo”Matot, zapaskes metimas yra geda, tu esi ne “krutas” jei nemoki susitvakyt su kaklairaisciu (kuris tikriausiai nepasitaikys iki senatves). Daaaaaaaaaaaaaaa…. (no coment)
Arba super patyrusio piloto-instruktoriaus zutis, tik rodo kad jis moke pilotus triuku o ne saugumo!
Pilotai: bukite saugus, o ne “turintys siv’o baigimo pazymejima”.
Vaziuokit su Zenia i Turkija pailset, pagert, paskraidyt, pasivartaliot, bet ne tapti saugesniais.
Blocha Parašė:
> O Liotcikas, pvz. su kitom mintimis per tiltą
> eina: “nafig man mokėti plaukti, jei aš kuo
> puikiausiai moku tiltuku eiti ir net ne svyruoju?
> Ne planuoju aš į tą vandenį! O jei ir nukrisiu,
> tai žinau kad reikia riekti “Help! Rescue! Help!”
> – pagal viską 99% atvejų padeda.
>
> Liotcikui:
> Tu, Dariau, esi savo senos nuomonės įkaitas –
> jokių instruktorių, mokymų ar kokių ypatingų
> figūrų nei man nei kitiems nereikia. Kaip žmogus
> nuoseklus, tu priverstas visada savo nuomonę
> ginti, ir nepastebi, kaip beveik kiekvieną kartą
> darai man gerą reklamą. Pvz. dėl frazės “jei
> bus kaklaraištis – išmesiu zapaskę” žvengia pusė
> para-tusovkės, kurie SIVose buvo ir tų
> kaklaraiščių turėjo daugiau, nei pirštų ant rankų.
> ..„full-stall‘o nežadu daryti“.. iš tikrųjų, kam
> jis reikalingas?.. O kodėl tu “didelės ausys“ moki
> daryti?? (Oj, o gal nemoki?) Juk parasparnis ir be
> jų gerai skrenda! O situacijos, kada “ausys”
> reikalingi, visada (teoriškai) galima išvengti!
> Rašyk, Dariau, nesustok – iš manės komisiniai –
> nes visada atsiras smalsuolių, kurie norės
> sužinoti, kam ir kada reikalingas full-stall.
> Amen.
>
> Blocha
> ARCUS2008 15 spalio @ 16:57 #178977karolisKaip buves gerb. p. Jevgenijaus mokinys noreciau ji siek tiek uztarti ir patikinti, kad (bent man asmeniskai) jis niekada nera daves patarimo “Nemesti zapaskes kad ir kas benutiktu”
Kazkur kitur esu skaites toki posaki: Zapaske nera dar vienas sansas tau saugiai nusileisti. Zapaske – PASKUTINIS sansas.
OK, jeigu turi dvi, tai galbut priespaskutinis…Ismetes zapaske toli grazu netampi saugus ta pacia sekunde. Zapaske gali pyktis su tavo sparnu, gali issiskleisti visai ne tinkamu momentu, su ja nekontroliuoji savo nusileidimo trajektorijos ir tt ir tt. Galu gale niekas nezino ar ji apskritai issiskleis… Visai realu nusileisti i medzius, ant stogu, ant laidu, ant skardzio, arba kito parasparnio. Net ir nusileides i koki nors lauka turi visai realiai tikimybe issisukti/susilauzyti koja ar dar ka nors. Todel mano isitikinimu bereikalingas jos metymas i kaire ir i desine tikrai neprideda saugumo. Jeigu esi varzybose – ismetes zapaske pratimo tikrai neuzbaigsi.
Tuo tarpu nurauti sparna, ir praradus 50-70 metru ramiai sau nuskristi toliau man atrodo daug saugesne alternatyva, aisku jeigu tas nurovimas apskritai turi prasme.
2008 15 spalio @ 17:05 #178978karolisDar vienas komentaras apie tai kad “Niekada negausiu kaklaraiscio”:
Kiek man teko matyti, dazniausia zapaskiu metimo priezastis per varzybas yra mazdaug tokia:
Luzis – perkomensavimas – nurauta viena puse – kaklaraistis – rotacija – zapaske…
2008 15 spalio @ 18:02 #178980liotcikkarolis Parašė:
> Kaip buves gerb. p. Jevgenijaus mokinys noreciau
> ji siek tiek uztarti ir patikinti, kad (bent man
> asmeniskai) jis niekada nera daves patarimo
> “Nemesti zapaskes kad ir kas benutiktu”Mes nesusisnekam. Kur tu matei parasyta kad as sakiau kad Jevginijus moko nemesti zapaskes? As tik sakau kad tu busi isjuoktas jei ja ismesi.
Formuojamas blogas poziuris!
2008 15 spalio @ 18:05 #178981Dimaar reikalingas SIVas ar ne,net ir kalbos negali buti.Jis reikalingas ir sistemiškai.Reikia ne viena karta nuvažiuoti i ji,o reguleriai.Ne viena karta mačiau lietuvoj,kai pilotai nurauna srauta i negatyva ir nesuprasdami šito režimo iškarto pasimeta,viska atleidžia ir rezultatas ligonine.Arba nurauna srauta ir krenta iki žemes,rezultatas tas pats,ligonine.Tik kontroliuojamoj zonoj virš vandens galima išmokti saugiai atrišineti kaklaraiščius.Kas galvoja,kad jiems pades atsarginis,tas labai klysta.Atsargini dar reikia sugebeti ištraukti ir teisingai mesti,o rotacijoj kada dideles perkrovos tai padaryti labai sunku.Ne viena karta mačiau,kai
pilotai perkompensuodavo lužius ir nuraudavo srauta ir paskui nesugebedavo išeiti iš kaskado.Tiem,kas reguliariai praeidinejo SIVa tokia situacija butu juokinga.Visi geriausi TOP pilotai rekomenduoja reguliariai praeidineti SIVa.
Tai neliečia labai patyrusiu pilotu,kurie labai gerai žino savo sparnu ribas.BRIUSAS GOLDSMITAS raše,kad reikia reguliariai praeidineti SIVa ir kad tiktai virš vandens su instruktoriu pagalba galima išmokti išeidineti iš pavojingu situaciju.
Ir nereikia maišyti SIVa su maršrutiniu skrydžiu kursu.Po SIVo nepradesi geriau skraidyti maršrutu,bet gali išmokti išeidineti iš pavojingu situaciju..Aš nesakau kad SIVas panaceja,nes ir praejes SIVa gali gauti stupora.I SIVa reikia važiuoti psichologiškai tam pasiruošus ir tiksliai žinoti ko tu nori.
Dabar apie kainas, SIV kursas kainuoja 600lt,o viskas kitas ko pats pageidausi.Nori didelio komforto,mokek daugiau.nenori,mokek mažiau.O tie palyginimai kas kur kainuoja yra juokingi.Siulau visiem palygintojams palyginti benzino kainas pas mus ir Venesueloj arba Irane ir atsisakyti važineti su mašina ,nes Ten benzinas dešimteriopai pigesnis.2008 15 spalio @ 18:10 #178982karolisDimka piktas dar nuo to laiko kai ji su parasiutu po jura tampe
2008 15 spalio @ 18:51 #178984Ernestas0812Zmogus pamirso uzsisekti sistemos.
2008 15 spalio @ 19:17 #178986artistasVot,vot teisingai Dima parase,kad SIV-a,norint igyti refleksus,apie kuriuos minejo Georgas,reikia kartoti sistemingai.Per viena isvyka tikrai refleksai neatsiras.
2008 15 spalio @ 19:25 #178987liotcikkarolis Parašė:
> Dar vienas komentaras apie tai kad “Niekada
> negausiu kaklaraiscio”:
>
> Kiek man teko matyti, dazniausia zapaskiu metimo
> priezastis per varzybas yra mazdaug tokia:
>
> Luzis – perkomensavimas – nurauta viena puse –
> kaklaraistis – rotacija – zapaske…Sutinku.
Amerikoj, kiek teko sneket varzybose, beveik visi baige siv, nes jie nebrangus ir niekur toli vaziuot nereikia. O zapaskiu tiek pat kaip ir visur kitur. Kodel? Todel kad kompensacija ramiom ir “tikrom” salygom biski skirasi2008 15 spalio @ 19:42 #178988Sigitaso, ir cia liotčiko pri…… pilna;
kur pažiūrėsi – visur jis priš…..;, ir laiko turi, o gal geriau į wc nueik?
tu raminsies vieną kartą meldžiamasis?; ar pradžioj gal adminas pabanina, neatsibodo jis dar visiems, ką???2008 15 spalio @ 20:32 #178989karolisas pagalvojau, na, vardan bendros tvarkos ir siaip, … gal atidarom skyreli “Su*yzdinkim Liotcika”, kur visi (kas nori, neprivalomai) galetu legaliai ir netrukdomi varyti ant sio didziai prasikaltusio piloto? Kartu ir visus pasisakyms tuo klausimu sudetume i viena vieta, butu tvarka ir nereiketu vienodu temu daug kurti… ka manot? Nes dabar truksta siek tiek nuoseklumo, vis nepagaunu uz ka ant jo taip varo…
2008 15 spalio @ 20:41 #178990liotcikDima Parašė:
> ar reikalingas SIVas ar ne,net ir kalbos negali
> buti.Jis reikalingas ir sistemiškai.Reikia ne
> viena karta nuvažiuoti i ji,o reguleriai.Ne viena
> karta mačiau lietuvoj,kai pilotai nurauna srauta i
> negatyva ir nesuprasdami šito režimo iškarto
> pasimeta,viska atleidžia ir rezultatas
> ligonine.Dima a kieno ten mokinys su DHV-1 ramiu oru nukrito?
Man atrodo jus is pradziu sugalvojat zmogui liga po to vaistus siulot.
Ne nuo tos vietos viska pradedat. Keiskit savo ir kitu pilotu poziuri i sauguma. Vairu atleidimas po luzio pas jus vos ne nusikaltimas (tas pats goldsmitas sake per instability2 kad pagrindine problema yra perkompensavimas o ne nedakompensavimas). Siuolaikiniai sparnai patys gan greit iseina is luziu, lygumose bet kokiu atveju uztenka paleist vairus ar patraukt ~10cm. -
AutoriusĮrašai
- Tema „ Oludeniz-ruduo-2008“ uždara naujiems atsakymams.