- This topic is empty.
-
AutoriusĮrašai
-
2008 24 spalio @ 17:13 #179193Tomas Sestokas
Ne Zenia, tu gerai mokei (as taip pat lankiau kelias tavo paskaitas) ir dauguma zmoniu puikiai zino teoriskai afektyviausius zemejimo budus. Visi pripazistam, kad B-stall yra paprastas ir efektyvus budas (tik abejoju, tiksliau ginciju tavo nurodyta zemjima -10. Toki zemejima turi nebent trieiliai sparnai). O kas liecia gilios spirales, Karolis nupiese labai tikroviska situacija (na gal tik truputi suletino iejima, pailgino isejima (ne laiku, bet metrais)). Taigi, ji tinka zmonems, kurie gali ilgai joje sedeti, o tokiu Lietuvoje nedaug. Todel ir ieskomi, bet dar NEatrasti, kiti budai pabegimui.
Beje, jei kada tave siurbs virs kalno nebijok nei B-stall’u, nei kitu rezimu, kurie neturi horizontalaus greicio, nes tavo vertikalus greitis SIURBIME yra labai nedidelis.
Bet visumoj, neliskim i debesis. Man tai ivyko del varzybu ir, nors kol kas neturiu sportiniu ambiciju, tasko pradzioje, kai dar esi kartu su lideriais, azartas uzvaldo.2008 24 spalio @ 17:52 #179194karolisBlokha, malonu matyti kad tamsta kaip visada gerai ir kategoriskai nusiteikes
Visu pirma sitas klausimas yra isdiskutuotas labai nuodugniai beveik visuose pg forumuose ir nei as nei kas nors kitas cia nieko naujo greiciausiai nepasakys…
Mano samprotavimas yra pagristas vienu praktiniu bandymu: kazkada susirinkau iki pado kur siurbe 7-8 ar pan… Kadangi situacija atrode kontroliuojama ir pasitraukti buvo gana nesudetinga, nusprendziau siek tiek pazaisti ir ilindes siek tiek (tikrai nedaug
) i debesi isbandyt ivairius zemejimo budus…
Rezultatai mazdaug tokie:
– trumpi iejimai/isejimai i spirale apskritai nera veiksmingi, ant isejimo dazniausiai surenki puse kiek praradai, o kol nuramini sparna ir varikas pradeda rodyti kazka samoningo, vel atsiduri tame paciame aukstyje
– Pasedejes spiraleje ilgiau vis delto islindau is to debesies ir dar numeciau kelis simtus, taigi metodas efektyvus, bet tai pareikalavo nemazai pastangu.
– su ausim ir spydu tiesiog isskridau is kilimo per keliolika ar keliasdesimt sekundziu.Mano atveju, ausys ir spydas vienareiksmiskai pareikalavo maziausiai pastangu. Isvada – nors kilimas ir stiprus, pati kilimo zona buvo pakankamai siaura ir jeigu nors kiek gaudaisi kurioj pusej yra isejimas, tai daug efektyviau yra skristi prie isejimo negu kovoti su siurbimu.
Kiekvienai ligai – skirtingi vaistai. Jeigu kilimo zona butu didesne ir su savo ausim ir spydu negauciau geru rezutatu – sukciau spirale iki pamelynavimo.
Gili spirale yra efektyviausias zemejimo budas, bet tikrai ne efektyviausias budas atsikratyti siurbimo, jeigu pilotas sugeba mastyti nors pora minuciu i prieki. Turint omeny kad lietuvoj gera spirale gali issukti vienas pilotas is 10, o gal 20, o gal ir 30, as manau kad rekomenduoti ja kaip vaista nuo visu ligu nera labai apdairu. Kol as lankiau mokyklos kursus, per paskaitas gili spirale buvo pamineta turbut ne maziau kaip 20 kartu, o ausys ir spydas, tik viena ar du kartus… ir tai tik tarp kitko.
Dar vienas pastebejimas: SIV kurso metu, pliotai yra supazindinami su gilia spirale, ty padaro po 3-4 iejimus / isejimus. Deja, apie 20 metru per sekunde zemejima tuose bandymuose negali buti nei kalbos, gerai jeigu gaunasi nors 10, ir tai trunka vos kelias sekundes… Kitaip sakant, jie pamato kas tai yra, bet praktiniu igudziu efektyviai numesti dideli auksti ir greitai – neigyja. Tuo tarpu visi vienu balsu patvirtins kad gili spirale yra efektyviausias metodas pabegti nuo debesies. Supranti kur lenkiu?
Beje, kol as zaidziau su ivairiais nuzemejimo budais, tas debeselis is visai nekalto uzaugo i virsu per kelis kilometrus ir pasidare juodas ir piktas. Pagalvojau kad “nelabai gerai”, ir ta proga nuskridau toliau
2008 24 spalio @ 18:20 #179195karolisBlokha, as bandau pasakyt kad rekomenduodamas tam tikra technika kazkokiam pilotui, tu privalai atsizvelgti i jo pasiruosimo lygi. Pas tave kursuose, SIVe arba net pasisakymuose forume, gili spirale su zemejimu 20m/s ir daugiau yra linksniuojama kaip visiskai normalus ir nesunkiai igyvendinamas manevras. Kai kam tai gali buti neikandama. Tiesa sakant, didziajai daliai neseniai iskeptu lietuvos pilotu, net ir baigusiu siva, tai yra neikandama. O dabar paziurek i Dimos nusiteikima – manai jis kada nors mins spyda sudejes ausis? Juk greitai nuzemeti galima tik gilioj spiralej arba saldainyje!
2008 24 spalio @ 18:24 #179196MoonAciu Zeniai, kad isprovokavo Karoli parasyti l.gera posta. Aciu abiems.
Linkejimai
2008 24 spalio @ 19:32 #179197DimaKaroli,tu ka grybu apsivalgei?Aš niekur nerašiau,kad greitai nužemeti galima tik gilioj spiralej arba saldainyje.
Aš parašiau,kad greičiau už spirale,tiktai saldainis.Tai reiškia,kad nera greitesnio žemejimo budo negu gili spirale,nes
kalba ejo butent apie greičiausia žemejimo buda.2008 24 spalio @ 19:33 #179198liotcikkarolis Parašė:
> minuciu i prieki. Turint omeny kad lietuvoj gera
> spirale gali issukti vienas pilotas is 10, o gal
> 20, o gal ir 30, as manau kad rekomenduoti ja kaip
> vaista nuo visu ligu nera labai apdairu.Tai apie ka as ir sneku visa laika. Zinios Arcus geros – poziuris negeras: “pas mus visi kieti, baige siv’a, padarys 15-20m/s spirale be problemu”
Tai po to pilotai ir galvoja: “ai kelia 8m/s dar galima “gyvent”, jei ka, nuzemesiu su 15m/s spirale”
Sekmes!2008 24 spalio @ 19:52 #179199SigmaO man atrodo, kad netgi ir tas Zenios mokinys, kuris anot Karolio ir po SIV nemoka gilios spirales, prispaudus bedai, suks ja, kaip tikras akrobatas…
Perskaicius Zenia – negali priestarauti, viskas ciki piki, skaitai Karoli – taipogi viskas ok!. Susidaro ispudis, kad jie viens kito paprasciausiai “negirdi”
Jeigu norim pasigincyti – tai nagrinekim konkrecia situacija su aiskiom salygom. Dabar gincijames del zemejimo budu, turint omeny skirtingas situacijas .
Aisku, kad buna situaciju, kur gali naudoti visus zemejimo budus, kaip sakoma “na liuboj fkus”
Bet, as sakau, jei jus mane “girdit”, buna situaciju, kai uzpakali gali isgelbeti tik gili spirale, ir kiekvienas pilotas, kuris bent kiek nusimano apie ja – suks
su didziausiu malonumu ir dekos p.Dievui, kad yra toks zmejimo budas, negalvodamas apie jokias “ausis” ir “shtalus”2008 24 spalio @ 20:22 #179202liotcikSigma Parašė:
> O man atrodo, kad netgi ir tas Zenios mokinys,
> kuris anot Karolio ir po SIV nemoka gilios
> spirales, prispaudus bedai, suks ja, kaip tikras
> akrobatas…Kaip musu destyjas Vasauskas sakydavo:
“Suks…, arba kaip? Nu?….. visikai teisingai, arba nesuks. “
Kitaip sakant jei tu ir Zenia gales pasukt, nepervertinkit – VISU. Supraskit, ne visi zmones turi vienodus sugebejimus.
Geriau zinot VISEMS kaip nepapult i tokias situacijas.
Saugumas slype ne tame ar sugebesi ar nesugebesi pasukt 15m/s 1-2min. (girztu pire temos apie SIV)
2008 24 spalio @ 21:37 #179203Sigmaliotcik Parašė:
> Kaip musu destyjas Vasauskas sakydavo:
>
> “Suks…, arba kaip? Nu?….. visikai teisingai,
> arba nesuks. “
>
> Kitaip sakant jei tu ir Zenia gales pasukt,
> nepervertinkit – VISU. Supraskit, ne visi zmones
> turi vienodus sugebejimus.
>
> Geriau zinot VISEMS kaip nepapult i tokias
> situacijas.Niekas del to nesigincija, aisku geriau i TOKIAS situacijas nepapulti, bet zinojimas, tai ne 100% garantija, yra toks dalykas, kaip zmogiskasis faktorius, visko gali atsitikti
Jeigu zinojimas mus apdraustu, tai tada ir atsarginis nereikalingas. Ir ka daryti?, jeigu jau papuolem i spastus ir kito kelio kaip gili spirale nera? Papuoles i ekstremale
situacija zmogus sugeba daug daugiau, nei iprastom salygom, bent stengiasi daryti ta kas padetu isnesti sveika kaili.2008 24 spalio @ 22:15 #179204karolisstatistinis vienetas – pilotas po mokyklos, nuvaziaves i SIVa “tobulinti igudziu”
(nesakysiu kas skrenda, dar isizeis
)
Atkreipkite demesi i ispudinga net 5m/s zemejima gilioje spiraleje… Jau matau kaip sitas vargselis po debesiu, susales, kratomas turbulencijos, esant blogam matomumui, be juros, be instruktoriaus, isputes akis sukasi spiralej ir zemeja 20 ir daugiau metru per sekunde2008 24 spalio @ 22:24 #179205karolisten virsutinej zinutej reikia atsisiusti filmuka jeigu ka, nelabai matosi
2008 24 spalio @ 22:36 #179206BlochaApie teisingą požiurį: trečią kartą kartuoju Tado žodžius – neatsidurkite situacijoje, kada gali prireikti radikalaus žemėjimo budai – nebus nei problemų, nei diskusijų! Kame čia neteisingas požiūris?! Ar aš mažai savo jauniklius gąsdinu kiekvieną paskaitą?!
Karoliui: pagal tavo žodžius mano metodikoje spiral-dive paduodamas, kaip vaistas nuo visų ligų, o apie ausis su spidu beveik neminėta. Blin.. Pasakykite, prašau, koks iš šių pratimų įtrauktas į pradinį kursą (kurį baigia VISI) o koks – į SIV-programą (kurioje būna duok Dieve 1/3)? Kas iš mano mokinių nežino ausų+spido privalumų? Aš ir mano metodika turiu dar daug silpnų vietų, bet šiuo atvėju – NE. Tavo aprašytas atvejis tiesiogiai pataiko į mano aprašytą išimtį – debesyje ŽINAI, kur išeiti, ten ir išeini mažiausiomis pastangomis. Bet daryti iš to BENDRĄ REKOMENDACIJĄ – metodiškai neteisinga! Išsireiškimai Forume – gana atsakinga scena, skaito ir visiški čainikai, kurie niekada nepasirodys pas instruktorius. Jei nori pranešti jiems kuo naudingesnę rekomendaciją – pasirink tą, kuri tiks DAUGUMOJE situacijų, nors ji tau (ir man) gali atrodyti bukoka.
Reziumuoju: greitas (radikalus) nužemėjimas iki saugaus aukščio (atstumo nuo debesies) ir sekantis pabėgimas į debesies pakraštį DAUGUMOJE situacijų – GERESNIS sprendimas, nei bandymas begti į pakraųštį PAČIAME debesyje – kol “bandai”, gali pasidaryti per velu..
Apie sugebėjimą sukti stiprią spiralę: kartuoju – “durnoje delo – nehitroje” – prireikus kiekvienas suks (jei moka įeit/išeiti) kuo puikiausiai ir net stiprią spiralę, kad tik pamatytu savo variometre nors kiek minusų.. O linkėjimą įtraukti į SIVą pusvalandinį 15m/s spiral-dive’ą (tipa, išmokti numesti daug aukščio) leiskite paignoruoti – esu ir lieku tikras, kad mokiniui daug svarbiau išmokti teisingai įeiti/išeiti į/iš spiral-dive, nei bukai nupilti 1000m “susipažinti su perkrova”- ji ir per pirmas sekundes būna jau normali.
Aš, kaip visada kategoriškas – tokia profesija
Blocha2008 24 spalio @ 22:48 #179207BlochaHi-hi, video geras! Atpažinau pilotą – “orla vidatj po pomiotu!” (Oj, “po poliotu”)
Jei rimtai – net iš tokios vaikiškos spiralės daug rimtesnė padaroma labai paprastai – tiesiog pritraukti klevantą dar keletą cm. Manau, kad prireikus šis “mokinys” lengvai sugebėtu tai padaryti, nes jau žino – kas yra spiral-dive.
Blocha2008 25 spalio @ 01:03 #179208liotcikPatikslinu pirmi sesi geriausi XC Lietuvos pilotai nera baige SIV’o!
Panasu kad SIV’as tik luzeriams.
2008 25 spalio @ 01:07 #179209liotcikp.s. biski gal per ziauriai uzlenkiau
2008 25 spalio @ 04:57 #179210karolisLiotcik, per mazai tai tikrai neuzlenkei
O kas sudare geriausiu pilotu sesetuka jei ne paslaptis? Ar cia pagal xcontest? Jei zmogus toli nuskrenda tai dar nereiskia kad tai padaro saugiai ir kad jis geras pilotasBlocha Parašė:
> Išsireiškimai Forume – gana atsakinga scena,
> skaito ir visiški čainikai, kurie niekada
> nepasirodys pas instruktorius.Kaip tik tokiu cainiku galimybem efektyviai pritaikyti gilia spirale aukscio numetimui as ir suabejojau
Kaip kazkas pasakytu: “Jeigu nores gyventi, tai tures traukti”, bet as galvoju kad gal nera viskas taip paprasta.2008 25 spalio @ 16:23 #179211Sigitasliotcik Parašė:
> p.s. biski gal per ziauriai uzlenkiau
…………………………………………………….
užlemkei drauguži, gal jau užteks lenkinėti, a?2008 27 spalio @ 16:24 #179216liotcikkarolis Parašė:
> Liotcik, per mazai tai tikrai neuzlenkei
> O kas sudare geriausiu pilotu sesetuka jei ne
> paslaptis? Ar cia pagal xcontest? Jei zmogus toli
> nuskrenda tai dar nereiskia kad tai padaro saugiai
> ir kad jis geras pilotas
>Taip as kalbu apie xcontest.
O tai kas yra geras pilotas, tas kur daugiausia sneka prie alaus bokalo esant blogam orui?
As isitikines jei zmogus nuskrenda 150km+ jis tikrai grybo nepjaunahttp://www.xcontest.org/lithuania/kategorijos-pg-open/
Ir jo sauguma daugiau lemia rizikos pasirinkimas (pvz skrist prie 10m/s vejo ar ne), o ne piotavimo sugebejimai.Cia berods vienas mano oponentu biski kupolo nesuvade Kernavej si savaitgali, kaip prakomentuosit?
2008 27 spalio @ 18:25 #179219HookVisiskai nenoriu veltis i diskusijas ir gincus, bet kuo toliau tuo labiau prieinu nuomones, kad instruktoriauti turietu tik tas kuris pats praejo SIV-a.
Markas
2008 27 spalio @ 19:33 #179220Moonliotcik Parašė:
> Cia berods vienas mano oponentu biski kupolo
> nesuvade Kernavej si savaitgali, kaip
> prakomentuosit?Skamba taip, lyg butum tuo labai patenkintas? Noreciau klysti.
-
AutoriusĮrašai
- Tema „ Oludeniz-ruduo-2008“ uždara naujiems atsakymams.